Osoba prowadząca działalność gospodarczą może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wartości diet z tytułu odbytych przez siebie podróży służbowych do wysokości diet przysługujących pracownikom, określonej w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. – za dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodów uważa się dzień wystawienia faktury (rachunku) lub – innego dowodu stanowiącego podstawę do zaksięgowania (ujęcia) kosztu.
Sporządzone dowody wewnętrzne, powinny zawierać co najmniej następujące dane:
– imię i nazwisko;
– cel podróży;
– nazwę miejscowości docelowej;
– liczbę godzin i dni przebywania w podróży służbowej (data i godzina wyjazdu oraz powrotu);
– stawkę i wartość przysługujących diet.
Podstawa Prawna
art. 22 ust. 1, ust. 6b, art. 23 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2021 r., poz. 1128 ze zm.), § 13 ust. 1-3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. z 2019 r., poz. 2544).